impasses doorbreken

Hoe doorbreek jij impasses?

Impasses doorbreken  
Impasses tijdens conflicten ontstaan doordat jij niet instaat bent een gedeelte van je identiteit aan te passen. Aldus Dan Shapiro (Harvard International Negotiation Programma) in het FD van afgelopen zaterdag.

Identiteit
‘Identiteit is datgene wat jou definieert als mens, maar ook als leider. Dit wordt bepaald door overtuigingen, rituelen, loyaliteiten, waarden en emotioneel betekenisvolle ervaringen. Daarin moet je jezelf kennen: weten wat je drijft en wat je belangrijk vindt’.

Alleen dan kan je zien welk gedeelte van het conflict te maken heeft met de manier waarop jij naar jezelf kijkt en dus ook naar de ander.  En daarin ligt de sleutel verborgen voor de oplossing.

Zelfkennis en emotie
Ik schreef er al eerder over. Het is een van de fundamenten om een goed leider te zijn. Goed weten door welke vensters je kijkt, waar jouw blinde vlekken zitten en welke zaken jij dus niet ‘ziet’ in het systeem.

Spannend
Wanneer het spannend wordt zijn dat de gebieden waar impasses optreden. Niet vanuit de ratio van de situatie maar door het onvermogen van de spelers om te zien hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Emoties, mythes, eigen beelden die niet overeenkomen met hoe de ander kijkt. De impasse is geboren.

Doorbraken
Of het nu om conflicten, innovaties of strategie implementatie gaat: doorbraken realiseer je als je op de juiste momenten uit je eigen emotie kunt stappen en werkelijk open naar de situatie kunt kijken. En die innerlijke rust vraagt durf.

‘Open blik’ aanzetten 
Zet jouw ego en dat van jouw team eens uit en je vermogen om open te kijken aan. Hoe zit jij, hoe zit jouw team in het systeem? Welke openingen zien jullie?

Besluiten nemen
Daarna kan je de besluiten nemen en acties inzetten die jouw organisatie werkelijk verder helpen. In plaats van je energie te steken in gevechten die toch niets opleveren.

Systemisch leiderschap
Welke rituelen, loyaliteiten, waarden en overtuigingen drijven jou? En hoe zit dat in jouw team? Wil jij, willen jullie nog effectiever worden in het doorbreken van impasses? Je bent welkom om daar eens vrijblijvend over door te praten. Klik hier.  

Maarten Putz

Geregeld publiceer ik over het thema zinvolle leiderschapsontwikkeling. Deze steeds als eerste in je mailbox ontvangen? Klik hier. Ik geef je e-mail adres aan niemand anders en je kunt jezelf steeds weer uitschrijven.