Directieteams & Disfunctionele Communicatie

De afgelopen maanden heb ik heel intensief met twee directieteams gewerkt.  Kort samengevat was de vraagstelling: het werkt niet meer tussen ons. We hebben aan het begin stevig gecontracteerd om de kern te pakken te krijgen. Dat alleen al heeft het team een heilzame bewustwording opgeleverd.

Non-effective teams
Een van de zaken die we aangepakt hebben is de onderlinge communicatie. Die hield zich inmiddels perfect aan de regels van ‘Non-Effective Team Communication’.  Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van het werk van Gottman, Goleman en Mirjam van Roon om zichtbaar te maken welke niet effectieve vormen in de communicatie waren geslopen. Wat troffen we o.a. aan?

Bekritiseren
Bekritiseren is wat anders dan kritiek hebben of feedback geven. Bekritiseren is vaag, passief agressief, vaak in een sfeer van stoken. Bekritiseren is in 90% van de gevallen een negatief oordeel over de persoon i.p.v. een feit of een gebeurtenis. Jij bent ‘altijd’ dit of dat. Je raakt iemand dan vol in zijn belemmerende gedachten. Kleine kans dat hij daar zelf weer uitkomt en weer de sterren van de hemel gaat spelen.

Minachting
Minachting manifesteert zich snel wanneer resultaten achter blijven. In plaats van hulp bieden gaat de energie zitten in het ‘stiekem’ oordelen over de ander. Dodelijk voor het team want iedereen komt er altijd achter. De geminachte persoon wordt aangevallen op identiteitsniveau. Niet zo fijn en van zijn of haar performance blijft niet veel over.

Verdedigend
Steeds verdedigen wat je gedaan hebt en waarom. Dan luister je niet en kan je dus ook niet verbeteren. Verdedigen is een actieve vorm, meestal vol agressie. Voor de verdediger is het meestal wel prettig. Je bent wat minder slachtoffer en kan zelfs aanklager worden. Heerlijk! Als team en als individu kom je natuurlijk geen steek verder.

Doodzwijgen
Personen, gebeurtenissen werden volledig geïsoleerd.  Ze bestonden niet, het was niet gebeurd. Een dodelijke situatie. Het merkwaardige is overigens dat de individuen die het betreft in hun eigen silo soms heel productief zijn. Ze sluiten zich letterlijk af én sluiten anderen buiten. Uiteindelijk is dat natuurlijk totaal niet effectief.

Hoe ging het verder?
Na een fase van diepe bewustwording gingen we met de directieteams ‘her-contracteren’.  Waarom zit jij in dit team en waarom wil jij erbij horen? Wat drijft je, wat wil je van de anderen, wat is je hogere doel? Hoe ligt dat voor de anderen?  Het waren stevige sessies rond persoonlijke- en teamontwikkeling.  De lol kwam langzaam terug en de resultaten werden langzaam maar zeker beter.

Jouw team?
Hoe zit het in jouw directieteam? Loopt het lekker of ga je het aanpakken? Wat herken je ? Aan jou de keuze om er wat mee te doen.

Maarten Putz 

Deze blogs als eerste in je mailbox ontvangen? Klik hier. Ik geef je mailadres aan niemand ander en je kunt jezelf steeds uitschrijven.