executive onboarding

Vijf jaar Executive Onboarding

Executive onboarding in Nederland.  Ruim vijf jaar, 59 executives verder en voel de behoefte om daar de balans van op te maken. Wat zijn de ontwikkelingen geweest? Is er een rode draad in te ontdekken? Uit al mijn observaties kies ik er vijf.

 

Executive Onboarding mag!

Dat is wel een van de grootse veranderingen. Van geheime coaching is het nu ‘out in the open’.  Het voordeel hiervan is dat dan het gehele systeem waarin de nieuwe leider zit beinvloed kan worden. Dat vergroot de impact en kans van slagen enorm.

Ik werk samen met LeaderOnboarding uit de VS en het valt mijn amerikaanse collega’s elke keer weer dat wat in de VS gemeengoed is, hier nu mondjesmaat uit de startblokken komt.

Executive Onboarden is ook voor intern benoemde leiders

Intern benoemde leiders hebben een groot aantal voordelen die extern benoemde leiders niet hebben. Ze kennen de business, de spelers, de politiek en cultuur. Juist op die ‘zachte’ factoren kan je keihard struikelen. Dat is mooi zou je zeggen.

Veel intern benoemde nieuwe leiders zijn zich onvoldoende bewust is van hun nieuwe positie. Hun gedrag blijft ‘hangen’ in dat van de vorige job, ze vergeten nieuwe coalities te sluiten, kiezen geen positie naar de oude vrienden.  En dan kan het toch nog heel erg mis gaan.  Een objectieve buitenstaander die zelf op jouw niveau heeft geopereerd, helpt om het systeem te lezen én prioriteiten te stellen.

Loyaliteiten en Executive Onboarden: wat de boeken je niet vertellen!

Naar wie laat je loyaliteit zien? Ik werk op het moment met leiders die tot hun verrassing in de C- suite zijn benoemd. Andere executives leken toch veel beter voorgesorteerd……… De neiging om dicht bij de CEO te blijven die jouw benoeming ‘erdoor heeft gedrukt’ is dan groot. Zeker als de interne omgeving (passief) agressief in jouw richting opereert.

Dit zijn wel de momenten waarop de boeken minder effectief zijn.  In toenemende mate is mijn toegevoegde waarde om executives te laten zien in welk systeem ze zitten, wat hun eigen rol daarin is, en hoe ze daaruit kunnen komen. Systemisch leiderschap is het codewoord.  Een van de speerpunten daarin is het managen van verwachtingen én op de juiste punten een stevige streep in het zand te zetten. Daardoor kan je meer doen met minder inspanning en stress.

 Onboarden gaat verder dan inwerken

Ik zie nog veel ‘one size fits’ all. Een inwerktraject dat voor bijna iedereen hetzelfde is. Jammer, gemiste kans, zonde van het geld en tijd.  Met wat extra energie kan je vrij snel een goed op de doelgroep afgestemd programma maken.

Organiseer voor de executives objectieve buitenstaanders. De Krachtenkluwen® is zo groot en de actoren zo divers dat iedereen die ertoe doet niet meer objectief support kan leveren.

Executive Onboarding in de corporate curricula?

Onboarden kan je leren. Verassend is nog steeds dat onboarding als vaardigheid nauwelijks in de leiderschapsprogramma’s voorkomt. Een paar grote multinationals doen er wat aan, de rest van Nederland amper. Je zou haast denken dat er nog een ‘sink or swin, mentaliteit heerst.

In twee dagen heb je de basics volledig onder de knie. De rest leert iedereen in de praktijk. Waarom zit onboarding niet in de corporate curricula? Wie pakt het op?

Maarten Putz

Regelmatig publiceer ik over Executive Onboarding en Zinvolle Leiderschapsontwikkeling. Dit steeds als eerste in je emailbox ontvangen? Klik hier. Ik geef je adres aan niemand anders en je kan jezelf uitschrijven.