Visie en Volharding

Leiderschap: Visie en Volharding

Leiderschap, Visie en Volharding. Het FD afgelopen zaterdag was weer de moeite waard. De chinezen hebben een nieuwe Zijderoute aangelegd. Een gamechanger, drie grote aftakkingen en binnen 15 dagen van Chengdu naar Tilburg of Rotterdam. Inmiddels 9 treinen per week die er 35 dagen korter over doen dan over zee.

DSM

Feike Sijbesma heeft zijn klus bijna af, wat 20 jaar geleden is begonnen, is in de laatste 10 jaar in een stroomversnelling gekomen. Van basischemie naar hoge toegevoegde waarde chemie.

Regering

De (potentiele) leiding van ons land krakeelt over de vraag of je nu wel of niet het Wilhelmus op school moet leren. De linkse regeringspartij geeft trots geld terug dat eerst via de verhoging van het eigen risico is afgenomen. Om het land er weer bovenop te helpen. Geeft u er zelf maar een naam aan. In elk geval mis ik de aanstekelijke visie waar je automatisch achteraan gaat lopen.

Visie en Volharding
De Zijderoute en het verhaal van DSM laten twee voorbeelden van leiderschapscompetenties zien: Visie en Volharding. Akkoord, China is ook een land waar heel veel mis is op het gebied van democratie en mensenrechten. Volharding is al snel doordrukken ten koste van alles. Visie kan je ze niet ontzeggen. De transformatie van DSM is niet zonder kleerscheuren verlopen. Missers, pech, pijnlijke besluiten en succes hebben elkaar afgewisseld. Maar ze zijn doorgegaan. En de visie is geïmplementeerd.

Impact én verantwoordelijkheid
Het betekent meer dan ooit dat je als team transparantie creëert over de situatie waar jouw organisatie inzit. Uit de waan van de dag stappen is niet genoeg. Sijbesma zegt daar wat moois over, het gaat erom dat je handelt met impact én verantwoordelijkheid. Het gaat dan om verantwoordelijkheid nemen voor alle stakeholders.

De rol van de top
Natuurlijk speelt de rol van de topvrouw een hele belangrijke rol. Een rol om ervoor te zorgen dat er een zuiver klimaat heerst waarin alle meningen, zienswijzen en opvattingen gehoord en op waarde gewogen.

Teamkompas
Onderzoek eens met jouw executive team wat het persoonlijk kompas is waar zij op koersen. Hoe nemen zij de buitenwereld waar, hoe nemen zij besluiten? Hoe gaat dat als team? Welke dynamiek heerst er?

Verhoog de kwaliteit van besluitvorming
Wacht niet tot de jaarlijkse (zelf) evaluatie van de governance. Hoe goed ook, dat wordt toch snel tot een verplicht nummer.  Doe een investering in de kwaliteit van de besluitvorming in het executive team. Kan je daarna je eigen Zijderoute aanleggen. Wat let je? Eens over doorpraten? Klik hier. 
Maarten Putz 

Elke twee weken publiceer ik over zinvolle leiderschapsontwikkeling. Deze tips & tools als eerste in je e-mail box ontvangen? Klik hier. Ik geef je e-mailadres aan niemand anders en je kunt jezelf steeds zelf uitschrijven.