Sleutelspeler?!

Sleutelspeler?!

Sleutelspeler kopte het FD afgelopen donderdag. Pieter Couwenbergh neemt ons mee naar de buitengewoon belangrijke rol die de voorzitter van de RVB tegenwoordig speelt. In raden van bestuur die vergeleken met 10 jaar geleden aanzienlijk minder leden hebben. ABN-AMRO was een van de laatste die de 9-koppige RvB inruilde voor een 3-hoofdige Board. Nu alleen Rabo nog. Zal dit jaar wel gebeuren. In een ander artikel in het FD laat Pieter zien hoe populair kleine boards zijn bij internationale concerns.

Kleine Board
Kleine boards zijn een interessant fenomeen. Twee mischien drie RVB leden en tegelijkertijd wordt er meestal een groepsraad oid gecreëerd en zo zitten alle spelers dan toch weer aan tafel. Maar wel in een andere gezagsverhouding. Ik parkeer even alle voors en tegens van de kleine board en pak een aspect eruit.  De rol van de sleutelspeler. Op papier heeft zij de macht. In de praktijk is het meestel anders. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de informatieachterstand als de groepsraad niet werkt. En hoe zorg je er nu voor dat afwijkende meningen gehoord worden? Of dat er voldoende draagvlak is voor complexe besluiten? Sleutelspelers zijn sleutelspelers geworden.

Stijl van de sleutelspeler
De stijl van de sleutelspeler wordt veel meer zichtbaar dan in het verleden. Ik denk wat leiderschapsontwikkeling betreft altijd in een trits: eerst jezelf leiden, pas dan kan je het team en vervolgens de organisatie leiden. Weet wie jezelf bent, waar je blinde vlekken zitten dan kan je pas een team leiden. Al was het maar dat je echt moet weten hoe jij naar de wereld kijkt en welke aspecten jij dus geneigd bent om over het hoofd te zien. Kan je een team leiden dan is de weg open om de organisatie te leiden. In een klein team worden aberraties op het gebied van leiderschap dus makkelijk zichtbaar.

Zelfkennis van de sleutelspeler
Zelfkennis wordt een van de sleutelwoorden in kleine boards. Tegenspraak is immers weggeorganiseerd. Dus jij zult van elkaar echt moeten weten hoe je in dat kleine team naar de wereld kijkt. Reflectief en besluitvaardig. Heel goed weten welke waarden en normen een rol hebben gespeeld in de besluitvorming. Hoe de ‘purpose’ van de organisatie ermee gediend is. Geen plaats meer voor de ‘bonus gedreven’ ‘macht-dwang-denkers’.  Het belang van de ‘toon aan de top’ wordt dus nog groter. Mooi dat van Manen dit onderdeel gaat maken van de governance code.

De toon aan de top
Hoe zit jouw team in de wedstrijd? Is zelfkennis een levend iets? Mag je het erover hebben? Het is mijn ervaring met topteams dat het investeren in elkaar zijn rendement dubbel en dwars oplevert. Niet alleen wordt de besluitvorming beter: het is ook veel leuker. En de ‘toon aan de top verandert’ direct. Weleens een leadership journey met jouw sleutelspelers overwogen? Klik hier voor een zinvol gesprek.

Elke twee weken publiceer ik tips en tools rond zinvolle leiderschapsontwikkeling. Wil je deze als eerste in jouw emailbox ontangen? Klik hier. Ik geef je emailadres aan niemand anders en je kunt jezelf steeds zelf uitschrijven.