Modern leiderschap? Sterk in je schoenen staan!

‘De Tegenpartij is voor jullie en wij’. ‘Samen voor ons eigen, laat de rest het rambam krijgen’. ‘Wij zijn ons voor u’. De president zegt het dus is het waar, ook zonder alternatieve feiten. Helaas gaan we niet een nieuwe tijd in, deze tijd was er al jaren. Alleen speelde het zich toen af in goed geregisseerde kringen waar, als iedereen zich aan de regels hield, het erg prettig was.

Thans ligt het ‘systeem’ open en bloot op straat. Degenen die hun onvrede zo luid verkondigen zijn zelf puissant rijk geworden in datzelfde systeem. Waar zouden ze bang voor zijn?

De geschiedenis herhaalt zich
Het is pijnlijk om te zien hoe erg deze tijd op de jaren 20 van de vorige eeuw lijkt. Oude kleren afschudden en wegdoen, maar welke nieuwe aan te trekken? Sterke leiders staan op en ‘framen’ de werkelijkheid in iets wat past bij hun toneelstuk.

Wat wil jij beïnvloeden? 
Dit is een tijd om te gaan staan en werkelijk te beïnvloeden wat jij kunt beïnvloeden. Je hebt keuzes. Te veel bio-industrie? Koopt uitsluitend biologische waar! Bonus cultuur? Stop met bonussen. Onzin TV? Stop met kijken.

Hoe sterk sta jij? 
Makkelijk gezegd? Dat hangt ervan af. Hoe sterk sta jij als leider in je schoenen? Drie stappen die je de weg wijzen.

Drie stappen

een
De eerste stap is antwoord op de vraag wat jouw ‘purpose’ is. Waar kom jij je bed voor uit?’Why should anyone care?’ In die laatste zit ook de relatie naar je omgeving. Je bent niet alleen.

twee
De tweede stap zijn jouw ‘values’. Welk raster loop jij in je hoofd af voordat je een beslissing neemt? Waar baseer jij jouw beslissingen eigenlijk op? Wat doet dat voor jezelf, jouw team, de organisatie, de wereld?

drie
En de derde is standvastigheid aan je ‘values’ en ‘purpose’. Dat betekent de belemmerende gedachtes die door je hoofd rondspoken steeds de baas zijn. Wat zullen ze van mij denken, doe ik het wel goed, hoe doen we het dan in de ‘lijstjes’? Allemaal gedachtes die je belemmeren om te zien waar het werkelijk over gaat.

Teamwijsheid
Moderne leiders dagen zichzelf en hun team continu uit. Hoe verhouden wij ons tot de drie punten? Ze zijn voortdurend bezig om de autonomie in denken en handelen te vergroten. En maken gebruik van de wijsheid in het team. Samen kan je meer. Het begint bij de eerste stap. Waar sta jij? En jouw team? Ben je daar blij mee?

Doorpraten over wat je met jouw team wilt veranderen? Klik dan hier.

Maarten Putz 

Ik publiceer elke twee weken tips en tool over Zinvolle leiderschapsontwikkeling. Wil je deze steeds als eerste in je mailbox ontvangen? Klik dan hier. Ik geef je e-mailadres aan niemand anders en je kunt jezelf steeds uitschrijven.