Zelfreinigende teams

Is jouw team zelfreinigend? Met een aantal directeuren sprak ik daar in de afgelopen maanden over. Wat is er voor nodig om een mechanisme in werking te hebben wat de besluitvorming en de discussies zuiver houdt?

Een veel gebruikte corporate oplossing is om maar een groot deel van het team te vervangen en vriendjes naar binnen te halen. Of moet het zoals motorbendes het doen? Druk en repressie?

Wat maakt nu dat teams zelfreinigend worden?  In gesprek met een aantal directeuren heeft een aantal invalshoeken de revue gepasseerd. Ik pak er twee uit.

De durf om te luisteren

Dit statement werd ingebracht door het meest introverte teamlid. Er wordt altijd gesproken over de durf om de waarheid te zeggen. ‘The inconvenient truth’. Maar veel belangrijker is de durf om werkelijk te luisteren. ‘Facing the brutal facts’ is niet iedereen gegeven.

Ik herinnerde me opeens de volgende uitspraak: “Je kunt tegen mij altijd alles zeggen, ik reageer niet meteen. Deze houding maakt het wel open. En in de praktijk was deze leider consistent in zijn gedrag. Nooit een boemerang op een later tijdstip. Hij kon de feiten aan en deed er wat mee.  Leadership development moet over de durf om te luisteren gaan.

Houd ‘purpose’  levend

Door cynisme gevoed  ging het gesprek over ‘purpose’. Waarom zijn wij als organisatie op aarde en  ‘why should anyone care?’ De energie sloeg snel van cynisme over in geestdrift.  Over hoe je ‘purpose’ levend kunt houden, kunt voeden en kunt gebruiken om bij complexe beslissingen als baken te dienen.  Dan kom je er altijd uit.

Er zijn heel veel  mogelijkheden om ‘purpose’ levend te houden. Al eens aan je klanten, medewerkers, prospects, leveranciers gevraagd wat zij ervaren hebben van ‘de purpose’ van jouw organisatie? Inderdaad, het gaat over de durf om te luisteren. Hierover door praten? Klik hier als je durft.

Maarten Putz

Blogs, tips & trucs  als eerste in je mailbox ontvangen? Klik dan hier. Ik schrijf ze elke twee weken. Je kunt je steeds zelf weer uitschrijven en ik geef je mailadres aan niemand anders.