Principes, Prestige, Pragmatisme, Puinhoop

Het tempo van de werkelijkheid is nauwelijks bij te houden. De voorvechters van Brexit zetten de wereld op zijn kop. Dan blijken hun motieven anders te zijn dan in eerste instantie werd gedacht. Ze kiezen het hazenpad en via een achterdeur schuift in elk geval een van hen weer aan tafel. Principes?  In elk geval minder afbreukrisico en meer prestige. En een slimme zet van May. Nu kan hij in elk geval niet vanaf de zijlijn als stoorzender gaan werken als het niet snel genoeg gaat. En dan een afschuwelijke actie in Nice, iedereen in vertwijfeling en rouw achterlatend. Gevolgd door een staatsgreep die snel weer door een massale opstand tot bedaren lijkt te komen. Met een verdachte zuivering van het overheidsapparaat als vervolg. Hoeveel chaos kan een mens verdragen? Hoe houd je koers? Het zijn vragen die mijn cliënten bezighouden. Iedereen op zijn of haar manier.

Chaos

Chaos is een veel terug kerend thema.  ‘Niets’ lijkt meer voorspelbaar te zijn, ‘alles’ loopt anders. Het is iets wat bij deze tijd hoort. We staan op zoveel kruispunten. De wereld van geld, energie, grondstoffen, macht, religie, voedsel, milieu het maakt niet uit welke je opnoemt, zonder uitzondering staan ze op een kantelpunt. ‘De patronen uit het verleden zijn op geen enkele manier een voorspelling voor de toekomst’.

Individuele- en Team coaching: door welke bril kijk jij?

In team– en in individuele coaching werken we daar vaak aan. Hoe maak je keuzes, welke patronen zitten daarin? Wat zijn jouw waarden? En ook: welke blinde vlekken heb je ontwikkeld? Welke gedachtes laat je als gevolg van die blinde vlekken niet meer toe? Wat zie je dus niet meer?  Met teams onderzoek ik vaak wat hun scripts zijn. Regelmatig is de scriptovertuiging– ‘kom niet dichtbij ‘– dominant aanwezig. Zo’n team zal niet snel een stevige discussie voeren over wat nodig is in roerige tijden.  Terwijl je op zo’n moment echt naar de kern moet gaan om te kunnen besluiten wat nodig is. Wanneer je de persoonlijke ambities, verlangens, angsten en waarden van elkaar kent, weet je ook vanuit welke bril naar de situatie wordt gekeken. Zijn er Principes aan het werk? Prestige of is het Pragmatisme? Wat zien we over het hoofd? Wanneer je weet hoe je kijkt, weet je ook wat je niet ziet. Inderdaad. Het had de uitspraak van een magistraal voetballer kunnen zijn. Deel het eens in jouw team. Pas dan ga je werkelijk gebruik maken van de diversiteit die er is.

Uitnodiging

Dit is dan ook de uitnodiging aan alle executives en hun teams: deel je patronen, blinde vlekken, angsten en waarden met elkaar, in een veilige setting. Het verruimt niet alleen je blik op de werkelijkheid, je krijgt de wijsheid om te besluiten wat goed is voor jouw organisatie. Waar wacht je nog op?

Maarten Putz

 

Deze blogs als eerste in je mailbox ontvangen? Klik hier. Ik geef je mailadres aan niemand ander en je kunt jezelf steeds uitschrijven.